söndag 30 september 2007

Praktisk på äldre da´r

När det gäller inredning brukar jag sällan kompromissa. Skönhet går före funktion. Tills nu. Kanske sen jag fått barn. Vi måste ha mer garderober. En möbel som sällan är vacker. Göran ska bygga in en garderob i pärlspont som jag tänkte ha ett skynke för istället för en dörr.

Vad kommer jag då att offra? Jo, min gamla kinabyrå från sekelskiftet. Den är inte praktiskt men ack så fin. Nu ska den säljas. Har man behov av att organisera småsaker är denna möbel perfekt.

Byrån står på min övervåning i den så kallade hallen. Ni ska få se den på plats. Dessutom ska ni få se mitt vardagsrum kombinerat sovrum. Äntligen släpper jag in er. Jag har fortfarande inte målat foder efter fönsterbyte men struntsamma.

För 7 år sedan tog Göran och jag ett beslut att reonvera övervåningen. Det innebar att öppna upp taket i nock så det blev mer luftigt. Vi har även plockat fram de gamla takstolarna som tidigar var inbyggda. Sen dess har möbleringarna varit många men stilen densamma. Det vita lantliga kombineras med New England. Jag tycker det passar så bra här uppe.

Den gamla sadeln hade min mamma när hon var ung. Även det gamla tränslet hörde till. Både sadeln och tränset kommer från USA.
De två sovrummen på övervåningen har Elliot och Emma (här ser ni Emmas dörr) så då får vardagsrummet även tjäna som sovrum åt päronen.
Lapptäcket med stora rutor i fotändan som går i vitt och beige har jag sytt av tygrester. Mitt vita överkast köpte jag i NY på Ralph Lauren.

Till höger här i hallen ser i byrån som snart är ett minne blott. Här ska en garderob byggas.

I den gamla byrån förvarades örter och te i Kina. Den har 30 fack. Nu ska den säljas. Jag tycker det är fint att ta in lite mörka trädetaljer som accent på övervåningen. Rummet är stort och luftigt att det inte blir för tungt med lite mörkt trä. Jaja, det är ju mest vitt. Det förstår ni ju.

kram Helena

lördag 29 september 2007

Rödstrumpa och tjock

Hej på er!
En sen eftermiddag häromdagen satt Elliot, Emma och jag i köket.

Snart kommer pappa hem från jobbet, säger jag.

Pappa är stark och stor, säger Elliot.

Jag gör ett försök att dämpa tidiga generaliseringar av kön.

Men mamma då? Jag är ju också stark ...

Du är tjock, säger Elliot 3 år.

Som jag skrattade åt den oväntade kommentaren. Det gick bara inte att hålla emot. Där fick man sin dom av en treåring.

Idag ska jag visa mina parfymflaskor jag köpte på en antikmässa för ett tag sedan.

Jag köpte tre stycken av en och samma antikhandlare. Gamla parfymflaskor i pressglas är en fin detalj att ha i badrummet.

Nu blir det snart lite Svensson Svensson och Babben. Det känns som en alldelens lagom lördagkväll för mig ikväll.

Tjock-Helena

torsdag 27 september 2007

Juteväv och lillebror

För 5 minuter sen ringde brorsan.

Är det inte dags för ett nytt inlägg. Du har ju lovat, säger han.

Jaja, jag har inte hunnit än. Det kommer, det kommer, säger jag.

Jag kollar om 10 minuter igen, säger han.

Det är roligt att lillebrorsan läser storasysters blogg om den vita romantiska inredningen fast han knappt vill erkänna det. Men är jag dålig med nya inlägg så är brorsan den första att ringa och be mig skärpa till mig.

Brorsan håller på att bygga ett nytt hus här i våran by. Det ska ni snart få se. Fasaden är uppe och det invändiga kvarstår att färdigställa.

Juteväv ja. Härom veckan var jag ut i ladan för att spana efter något roligt att ta in. Då såg jag en gammal sädessäck i juteväv som kanske hade sett sina bästa dagar men efter en omgång i tvättmaskinen var den som ny. Var har jag nu lagt den då?
I den gamla tvättkorgen med mitt vita virkade överkast fick den samsas.


Tvättkorgen ställde jag under mitt månbord. Den stod tidigare under ett större sidebord i min matsal men eftersom mitt nya skåp har tagit den platsen var en omflyttning nödvändig.

Ps. Har ni sett att kotten är inne nu?

kram Helena

onsdag 26 september 2007

Hoho

Ville bara säga att jag är hemma. Klev innanför dörren för en timme sedan efter att ha rest hela dagen. Nu vill jag sova. Tack för alla snälla kommentarer som jag flitit läst från mobilen varje dag och tack för att ni tålmodigt väntat på mig under min semester. Kommer med ett nytt inlägg imorgon. Godnatt!

kram Helena

lördag 22 september 2007

Glöm forsränning, fallskärmshoppning och djupdykning

Tänk mer Lollo och Bernie, All inclusive, "plocka äpplen gympa" i poolen, välkomstmöte med en otäck drink, uppblåsbara krokodiler och - en massa ungar.

Just så ser våra dagar ut i några dagar till. Det är bara att inse att man är i en fas i livet där bekvämlighet vinner över äventyr. Dagens happening är på sin höjd när det är dags att äntra buffebordet och se vad som bjuds. Vi har det helt underbart här i Turkiet. Jag har till och med lagt till med en turk-engelska.

- Dis one is no good får me, hörde jag mig säga igår när jag provade en ny bikini.

Hoppas ni har det bra trots regn och rusk i Sverige. Jag kommer snart hem igen. Kanske det kan bli lite mer mobilbloggning innan jag far hem.

kram Helena

torsdag 20 september 2007

This is life


Återkommer snart. Kram helena

tisdag 18 september 2007

Projekt höstgardiner påbörjade

Tänk hur man är "funtad" egentligen. Med jämna mellanrum under året behövs förändring här hemma. När det är sommar/jul eller höst, är det dags att ändra om lite. Det kan vara en ommöblering, en ny hylla, ny möbel eller någon annan rolig sak. Att byta gardiner utan att göra någon annan förändring känns tråkigt och inte värt det.

Jag har påbörjat projekt höstgardin och klarat av två rum. Ni får se en glimt av mitt bibliotek idag. I det rummet är det inte så mycket nytt. Tavlan är ju ganska ny. Jag har bytt tillbaks till lite beiga och vita kuddar i soffan.

Nu har jag satt upp de beiga linnegardinerna igen. På hösten är det härligt att göra hemmet lite mer ombonat. Det brukar bli lite mer beige än vad jag har på sommaren.

Jag blandar även de vita örngotten med lite beiga kuddar.


Imorgon vid den här tiden är jag i ett annat land. Jag berättar inte nu var jag ska. Ni får hålla er till tåls. Jag ska försöka göra ett inlägg därifrån och berätta.

kram Helena

måndag 17 september 2007

Sluta dreggla Helena

Tack för alla grattisönskningar ni lämnat! Ni är så snälla.

Nu ska jag berätta vad jag haft för mig. I lördags var vi ett gäng tjejer som var till Leksand på Ladies Night med Kjell Bergqvist, Mikael Tornving och - the one and only - Martin Stenmark. Måns Zelmerlöv gjorde även ett kort litet gästspel. Men Måns är en pojk jämfört med Martin. Martin är min kopp te kan man säga. Han kan nog få de flesta 30+ mammor på fall.


Vi var lite snåla för att köpa supébiljetter. Vi skulle därför äta på någon trevlig resturang i närheten innan showen började. Det slutade med ett lokalt Kina-hak med en "all you can eat" buffé. Allt annat var fullbokat. Men det var gott och trevligt kan jag lova. Det är ju sällskapet som gör det.

Kvällen var fantastiskt rolig. Showen var bra - inte fantastisk. Men med ett antal glas vin och lite tjejer så blev den nära fantastisk. Visst den var lite sexistisk och hade lite låga skämt ibland. Men det är ändå antalet skratt som sätter betyget. Och då är den helt klart väl godkänd.

Tänkte visa ett par möbler till som jag fastnade för på Escape under mitt besök i butiken.

Här ser ni en hallmöbel som är väldigt praktisk. När det är vägg bakom blir ingen tapet förstörd. Dessutom kan man slänga ned lite saker man inte vill ska synas i lådan.

Sen gillar jag Adirondack-stolar. Jag har ett par egna som jag tycker är så vackra i trädgården. De här tyckte jag var lite roliga med gungstolsfunktionen. Snygga att ha på en veranda.

kram Helena

lördag 15 september 2007

Två lantisar på rymmen

Hej hopp gott folk!


I all hast gör jag ett inlägg för snart bär det av på tjejkväll - igen. Det är något speciellt. Ni ska få höra vad det var imorgon.

Ja, igår var det allt två lantisar på rymmen i storstan. Iallafall en, det var jag. Vi letade oss fram med karta och fick vända ett par gånger efter att vi promenerat åt fel håll.

Det var en underbar dag. Vad man hinner med när man inte har barn med sig. Tack för alla tips hörrni. Jag skrev ned allihopa och använde mig av en hel del. T.ex. njöt vi av en god lunch på Tysta Mari i Östermalmshallen. Jag åt en pastasallad med fetaost, soltorkade tomater och pesto. Så klart blev det ett glas vin till maten, Santa Helena - såklart.


Ett glas vin gör susen för två ovana småbarnsmammor. Vi tramsade lite med en gubbe bredvid som såg lite blyg och oförstörd ut.

Efter lunchen tänkte jag gå och ge mig tillkänna för Daniel på Escape. Jag tänkte även passa på att tacka för det fina priset.

Här ser ni självaste Spets och Snor mamman utanför butiken. Så här mycket har ni aldrig fått se av mig tidigare.

I butiken fanns bland annat en snygg fotpall. Det roliga med pallen var att den var så lång.


Jag förslog att Anette skulle lägga sig och posera på pallen i äkta "Viktoria Silvstedt-anda". Tänk på mage, fötterna uppåt och med ett finger på tanden. Men det gick hon inte med på. Istället får vi se Anettes ryggtavla.

kram Helena

onsdag 12 september 2007

And the winner is ... me!

Helt otroligt. Jag vann första priset i bloggtävlingen på Escape. Priset var en övernattning, 4-rätters gourmetmiddag och frukostbuffé, för två personer, på Grythyttans Herrgård. Åååååå så nice säger jag. Det är Er jag ska tacka. Tack snälla ni för att ni besökt Escape från min sida. Bilden ovan är från ett av rummen på Grythyttans herrgård. Vitt dessutom. Det gör inte ont. Alla rummen är tydligen unika. Spännande.


Jag tror jag ska ta en tur in i affären nu på fredag. Jag har aldrig varit där. Då ska nämligen Anette och jag åka på "husmoderssemester" till Stockholm över dagen. No kids. Det är inte helt otänkbart med lite inredningsaffärer, klädaffärer och en vinlunch. Jag ska ta med kameran.

Har ni några fler heta tips vi ska hinna med? Jag tänker främst på inredningsaffärer och lunchtips.

Om ni är i Stockholm på fredag och ser en halvknubbig brunett med ett par nyinköpta glänsande Dr Martens och en randig nygårdsanna-kappa, så är det definitivt moi. Hon pratar dessutom lite roligt, dalmål kallas det. Hon kan ertappas med att studera en karta över Stockholm för att lokalisera sig. Hon saknar lokalsinne. Ser allmänt bortkommen ut i Stockholm.

Hm, nu ska jag fundera när det passar att åka till Karl-Jan ...
Nej nu ska jag bege mig till min bokcirkel. Det om något, är ett vuxentecken.
Tant Helena

måndag 10 september 2007

Mitt nymålade skåp

Idag ska ni få se vad jag har haft för mig i helgen. Jag har målat mitt skåp jag köpte för ett halvår sedan. Så här såg det ut innan.


Jag har målat det tre gånger med grundfärg och sedan slipat så det ser naturligt slitet ut.
Skåpet står i min matsal. Jag slängde ut mitt gamla bord som stod här tidigare. Det står i ladan igen och väntar på bättre tider. Fördelen med ett skåp är att det faktiskt är mer praktiskt. Man kan faktiskt förvara saker i det.
På och i skåpet har jag ställt saker som har anknytning till en matsal. Allt för att få rätt känsla. Här står soppterrinen jag jagade tidigare, en glasburk med nysilverbestick, uppläggningsfat, linneservetter, salt- och pepparkar och mina fruktknivar.

Här ser ni även den gröna spegeln jag målade. Nu är den vit och fin, precis som det ska vara. Ni kan se den hur den såg ut tidigare i min och Elliots husvisning med videokameran.

Till höger ser ni stolen som stått som ett skelett i ett års tid utan sits och klädsel. Men nu fick den en klädsel i linne.

Luckan på skåpet går även att ha stängd men jag tyckte det var fint att ha den öppen. Då finns chans att ställa lite vackra saker i utrymmet för att beskåda.

Här ser ni på nära håll hur jag slitet möbeln på vissa ställen. För att få det att se autentiskt ut gäller det att slita på rätt ställen. Här ser ni närbild på luckan.

Om ni vill ha lite fler målartips kan ni titta på inlägget Målarskola jag gjorde för ett tag sedan.

kram Helena

söndag 9 september 2007

Målning och snor

Hej!
Ja, ni gillade Susannes uterum! Tro jag det. Det är ovanligt och underbart.

Hur har helgen varit? Själv har jag varit dyngförkyld. Men tro inte att lite snor har hindrat mig från att verkställa mina planer. Jag har målat mitt skåp, äntligen. Det blev hur fint som helst. Eftersom jag är en riktig prestationsmänniska ska jag lista vilka saker jag hunnit med här hemma i helgen trots min förkylning. Det är sånt jag mår bra av.


  • Målat skåpet. Även slipat det för att få en antik look.
  • Putsat fönster i matrummet.
  • Bytt gardiner i matrummet.
  • Målat den gröna spegeln.
  • Klädd min stol i matrummet.

Så där ja. Nu känns det bra efter den långa listan. Skönt att få saker uträttade som man tänkt göra under en längre tid. Idag får ni se en riktig "ful-bild". Så här ser det ut när jag håller på och grejar i ett rum. Dessutom är kortet taget på kvällen med blixt så det är extra fult.

Men imorgon då smäller det. Då kommer ni får se mitt skåp på plats.

I fredags var jag på antikmässan i Leksand. Jag inhandlade lite saker där i pressglas. Det ska ni också få se snart.

*Snörvel*

Hejdå! (Idag får ni ingen kram så att ni slipper smittas)

torsdag 6 september 2007

Förrådsrensning och ett galet vackert uterum

Tänk att det kan vara så befriande att rensa lite i sina förråd. Det har Göran och jag gjort idag. Han åker alltid på något jobb när jag får något för mig. Enligt han iallafall. Eftersom han inte läser bloggen kan jag väl erkänna det.

Nu ska ni få höra en hemlis. Jag är en katastrof när det gäller att organisera garderober och förråd. Man kan inte vara bra på allt.

Ett roligt inlägg vore att bara släppa loss er i mina gömmor så ni fick dåndimpen efter alla vita och välstädade foton. Lite befriande kanske. Ska lura på det.

Vi tar ett steg in i Susannes uterum och ser vad vi hittar ...

Ni må tro att det är högt i tak härinne. Vitmålade väggar är det såklart. I uterummet står gamla och udda trädgårdsmöbler. Det är en bra idé att blanda olika grupper och modeller för att få en personlig stil. Dessutom är det ekonomiskt. Man tager vad man haver, kan man säga.

På väggen hänger ett älghuvud som verkligen blir ett blickfång i rummet.

Förutom matgruppen finns ett par extra soffor att slå ner ... ja ni vet. Susanne har alltid gillat att använda gamla bolstertyg. Kolla baljan under. Vet ni vad som är i?

Nej ni kan nog inte gissa. Det är gamla kanonkulor. Dessutom har hon placerat en råttfälla med en låtsasmus. Jag rycker till varenda gång jag går in, innan jag kommer på att det är på låtsas.

Över den andra soffan har Susanne hängt lite gamla handdukar för att få en hemtrevlig känsla. Även detaljer är viktiga fast man inreder ett uterum.

På ett sidebord finns lite blommor och örter. Vindspelet har Susanne gjort själv av tyg. I mitten hänger en prisma från ett gammal kristallkrona.

Zink, terrakottakrukor och betong. Det är som musik för mina öron.

Det är härligt att det faller in så mycket ljus från de stora spröjsade fönstren.

Tack Susanne för ännu en härlig titt hemifrån dig! kram Helena

onsdag 5 september 2007

Att kunna skilja på D och P

Hej mina vänner!

Nu äntligen kommer ett nytt inlägg från mig. Det var skönt att ta lite ledigt. Ni var ju så snälla och beviljade mig det.

Idag när jag stannade bilen för att hämta posten, klev jag ur som vanligt och gick mot postlådorna.

Men vänta... Bilen rullar ju! Då var det bara att vända på klacken för att försöka hinna ikapp. Jag hade lagt i D istället för P (har automat). Ingen smart brud direkt.
Idag tänkte jag vi skulle titta på Susannes uterum. Tänk att ha ett extra rum i en lada som man kan sitta när sommaren är över.

I uterummet består golvet av grus. Här ser vi den ena ingången.

Här ser vi den andra ingången. Hon har satt i gamla fönster och en gammal dörr. Hon kan hon denna där Susanne ...


Om vi smygkikar lite genom dörrarna går det att ana vad som komma skall. Mer, det får ni se imorgon. Kom tillbaka då vetja.
kram kram Helena